Kost &
hälsa
Här är lite information för er som genomfört utbildning i
Arbetsmiljö och hälsa.
I samband med vårens kurser så kommer jag att lägga upp
energiberäkningarna här. Så du själv i lugn och ro ska kunna räkna
ut energiintag och energiförbrukning.
Tre enkla råd
-
Undvik
socker
- Ät
naturligt fett
- Rör
på dig regelbundet
En medelsvensk konsumerar nästan 1 kg socker i veckan. Socker tas
snabbt upp i blodet. Om du äter mycket socker vid ett
tillfälle kommer du att få hög blodsockerhalt och det
kommer att frigöras insulin. Ju högre blodsocker desto mer
insulin behövs. Höga halter av insulin bidrar
till inlagring av fett. Om du har högt blodsocker flera
gånger om dagen så ökar du risken för att
få diabetes.
Fett som vi köper i affären kan vara industriellt processat
för att
t.ex. öka hållbarheten. Det kan vara margarin eller matolja.
Det fett
som de innehåller fungerar inte lika bra i våra kroppar som
naturliga
fetter.
Livsmedelsverket uppmanar att vi ska undvika mättat fett som finns
i
bland annat kött och mjölk. Andra påstår att
denna typ av fett är
nyttigt för oss. Jag tror att smör, grädde och
animaliskt fett , främst
från gräsbetande djur, är nyttigt.
Våra kroppar är gjorda för rörelse. Allt
fungerar bättre om vi
får en dos av fysisik aktivitet regelbundet. Det kan vara
vardagliga
sysslor som tvingar oss att röra på oss, t.ex. tvätta
bilen för hand,
städa, klippa gräset (inte med åkklippare), skotta
snö för hand. Minst
tre timmars fysisk aktivitet i veckan, gärna någon form av
fysisk
aktivitet varje dag.
Vår fysiska förmåga kommer att försämras med
ålder även om vi sköter oss.
Det gör att hälsa är ett livslångt projekt.
Vi vill gärna hitta genvägar till bättre hälsa. T.ex. ett tvåveckors
program som minskar vikten och ger en snyggare rumpa.
Även om jag gör jättebra saker för hälsan dessa två veckor så är
det bättre att göra lite bra saker hela tiden.
Länkar
Livsmedelsverket http://www.slv.se/
Här finns massor med information om kost och hälsa. Det
här du hittar nationella rekommendationer om kost och motion. Du
kan även hitta en livsmedelsdatabas med innehåll i ca 2000
olika livmedel/maträtter.
Annika
Dahlqvist http://annikadahlqvist.com/
Förgrundsfigur för LCHF, low carb high fat. På svensak
lite kolhydrater mycket fett. Hennes rekommendationer stämmer inte
överens med Livsmedelsverket. Hon fick sluta på
vårdcentralen i Njurunda p.g.a hennes kostrekommendationer.
Göran Petersson http://www.chalmers.se/chem/SV/amnesomraden/kemisk-miljovetenskap/personal/goran-petersson
Om du vill fördjupa dig så finns det massor att läsa
här. Jag upptäckte snabbt att det inte stämmer
överens med Livsmedelsverkets rekommendationer.
Jonas Colting http://colting.se/
Triatlet och författare. Har lång erfarenhet
av träning och kost.
Björn Ferry http://www.bjornferry.com/
Skidskytt och författare. Har gett ut boken Ferry Food, LCHF.